FIOD start strafrechtelijke onderzoeken naar belastingadviseurs

De FIOD heeft vorige week verschillende doorzoekingen gedaan en vooralsnog twee verdachten aangehouden in 6 strafrechtelijke onderzoeken naar belastingfraude. De verdachten zouden zich hebben gepresenteerd als belastingadviseur. De FIOD vermoedt dat zij voor hun klanten opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting hebben ingediend, waardoor onterecht teveel geld is teruggevraagd. Zo zouden de adviseurs voor hun klanten verzonnen aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften hebben opgevoerd.

Tijdens de actieweek die afgelopen week plaatsvond heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden. Er is naast administratie ook contant geld in beslag genomen. De Belastingdienst zou door verbeterde detectiemethodes malafide belastingadviseurs steeds sneller op het spoor zijn. Met de actieweek wordt beoogd deze malafide facilitators duidelijk te maken dat zij vroeg of laat gepakt zullen worden. Daarnaast meldt het bericht dat zowel de klanten als de facilitator steeds meer en beter gemonitord worden in daarop volgende jaren.

De Belastingdienst kan de belastingadviseurs, naast strafrechtelijk vervolgen, ook een medeplegersboete opleggen. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk de fiscaal dienstverlener aansprakelijk stellen voor de invordering van de belastingschuld, hetgeen ook steeds vaker zou gebeuren. Voorts benadrukt de Belastingdienst dat uiteindelijk iedereen zelf verantwoordelijk blijft voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld.

Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. De komende weken verstuurt de Belastingdienst bijna 11.000 brieven naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.

Nieuwsbericht Rijksoverheid, 11 maart 2016

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/03/10/belastingdienst-fiod-en-functioneel-parket-bestrijden-malafide-belastingadviseurs